Mineraller

Gebelikte Minerallerin Önemi

Gebelik döneminde kadının dengeli ve yeterli beslenmesi hem kendi sağlığının korunması hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir. Gebelik boyunca kadının bedeninde gerçekleşen hormonal, biyolojik ve fiziksel değişiklikler, günlük enerji, mineral ve vitamin ihtiyacını da arttırmaktadır. Gebelik sırasında bazı minerallerin ihtiyacı belirgin şekilde artar. Bu nedenle; magnezyum, kalsiyum, sodyum, iyot ve demir özellikle dikkat edilmesi gereken minerallerdendir.

Magnezyum, gebeliğin sağlıklı ilerlemesi, anne sağlığının korunması ve bebeğin sağlıklı gelişimi için önemli rol oynayan minerallerden biridir. Gebede artan enerji ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayarak, yorgunluk hissinin azalmasına, kas kasılmasının düzenlenmesinde rol oynadığı için, gebelikte sıklıkla karşılaşılan kas kramplarının önlenmesine yardımcı olabilir. 

Kalsiyum, annenin kas iskelet sisteminin korunması, bebeğin sağlıklı kemik ve diş gelişiminin gerçekleşmesinde kritik öneme sahip bir mineraldir. Gebelikte bebeğin kemik ve diş yapısının gelişimi sırasında kalsiyum yoğun bir şekilde kullanılır. Annenin günlük kalsiyum alımının düşük olması durumunda, gereken kalsiyum annenin kalsiyum depolarından sağlanmaya çalışılır. Bu durum annenin kas iskelet sistemi sağlığını olumsuz etkileyerek, annede kas krampları ve ağrı gibi durumlara yol açabilir. 

Sodyum, vücuttaki sıvı, elektrolit dengesini düzenleyen, kas ve sinir fonksiyonlarını destekleyen temel bir elementtir. Bebeğin sağlıklı hücre gelişimi ve sinir sistemi fonksiyonları içinde önemli rol oynamaktadır.

Besinlerin yanı sıra tüketeceğiniz AVOYA içecekleri ile günlük mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. AVOYA içecek ailesinin ürünleri içerisindeki magnezyum, kalsiyum ve sodyum ile gebelik döneminde gereken desteği sağlayabilir.

 


 

Referanslar:

  1. Kestenbaum B, Drueke T. Disorders of calcium, phosphate, and magnesium metabolism. Comprehensive Clinical Nephrology, ed. 2014;5:124-42
  2. Organization WH. Guideline: Calcium supplementation in pregnant women: World Health Organization; 2013.
  3. Pravina P, Sayaji D, Avinash M. Calcium and its role in human body. International Journal of Research in Pharmaceutical Biomedical Sciences. 2013;4(2):659-68.
  4. Joint F, WHO G. Human vitamin and mineral requirements. 2002.
  5. Cormick G, Belizán JM. Calcium Intake and Health. Nutrients. 2019;11(7):1606.
  6. Cormick G, Ciapponi A, Cafferata ML, Cormick MS, Belizán JM. Calcium supplementation for prevention of primary hypertension. BMC Research Notes. 2021(8).
  7. Organization WH. Guideline: Calcium supplementation in pregnant women: World Health Organization; 2013.
  8. Hofmeyr GJ, Lawrie TA, Atallah ÁN, Torloni MR. Calcium supplementation during pregnancy for preventing hypertensive disorders and related problems. Cochrane database of systematic reviews. 2018(10).
  9. Hofmeyr GJ, Betrán AP, Singata-Madliki M, Cormick G, Munjanja SP, Fawcus S, et al. Prepregnancy and early pregnancy calcium supplementation among women at high risk of preeclampsia: a multicentre, double-blind, randomised, placebo-controlled trial. The Lancet. 2019;393(10169):330-9.
  10. Bacciottini L, Tanini A, Falchetti A, Masi L, Franceschelli F, Pampaloni B, Giorgi G, Brandi ML. Calcium bioavailability from a calcium-rich mineral water, with some observations on method. J Clin Gastroenterol. 2004 Oct;38(9):761–6.
  11. Schneider I., Greupner T., & Hahn A. (2017). Magnesium bioavailability from mineral waters with different mineralization levels in comparison to bread and a supplement. Food & Nutrition Research, 61.
Sofra Lezzetleri
AVOYA’dan Sofra Lezzetlerinde Bugün: Nohut Yemeği

Nohut yemeği, Ramazan’da uzun süre tok tutan yemeklerin başında geliyor. Hem geleneksel

Mineraller
Gıda Ambalaj Okuryazarlığı : Renklendiriciler

Ambalaj okur yazarlığı, teknolojik gelişmelerle birlikte ürün girdilerinin hiç olmadığı kadar çeşitlendiği

Sofra Lezzetleri
AVOYA’dan Sofra Lezzetlerinde Bugün: Kabak Dolması

Ramazan ayı boyunca iftar sofraları için hem besleyici hem de lezzetli tarifler

Sofra Lezzetleri
AVOYA’dan Sofra Lezzetlerinde Bugün: Zeytinyağlı Barbunya

Zeytinyağlı yemekler Ramazan’da hafif seçenekler sunar. İster yancı olarak ister ana yemek