Ambalaj okur yazarlığı, teknolojik gelişmelerle birlikte ürün girdilerinin hiç olmadığı kadar çeşitlendiği günümüzde her zamankinden daha önemli hale geldi. Tükettiklerimizin sağlığımızla olan yakın ilişkisi, bizi bu konuda her geçen gün daha bilinçli olmaya sevk ediyor. Gıda ambalajı okur yazarlığı konusunda hazırladığımız yazı dizimizin ikinci bölümünü, tatlandırıcılar konusuna ayırdık.

Tatlandırıcılar gıda takviyesi sınıfındadır, şekere benzer tat veren ancak daha az gıda enerjisi içeren girdilerdir.  Türk Gıda Kodeksi’nde tanımlı 19 farklı tatlandırıcı bulunmaktadır. İçecek sektöründe en yaygın olarak kullanılanları aspartam ve asesülfamdır. Bu iki tatlandırıcı da yapay olup Dünya Sağlık Örgütü 2023 yılında aspartamı muhtemel karsinojen (kanser yapıcı) olarak sınıflandırmıştır. Kanser, dünyada önde gelen ölüm sebeplerinden biri olup nedenlerinin başında çevresel etkiler gelmektedir ve kimyasal karsinojenler de bu etkilerin içinde yer almaktadır. Tatlandırıcıların ayrıca bağırsak mikrobiyotasını değiştirebildiği ve bunun sonucunda bağırsak inflamasyonuna ve metabolik sendromun gelişimine neden olabileceği belirtilmiştir.  Aspartam ile ilişkilendirilen bir diğer sağlık sorunu ise baş ağrısı ve migrendir. Yoğun miktarda aspartam tüketiminin kalp ritmini bozabileceği de araştırmalar sonucu ortaya konan başka bir bulgudur. 

AVOYA olarak hiçbir ürünümüzde tatlandırıcı kullanmıyoruz. Tüm meyveli çeşitlerimizi, meyve suyu ve bitki özlerinin yanı sıra dengeli miktarda kullandığımız pancar şekeri ile lezzetlendiriyoruz. Böylece, tüketicilerimize gönül rahatlığı ile temiz içeriğin tadını çıkarma fırsatı sunuyoruz.